Gašparov mlin

Drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, kojeg danas održava Bruno Kukuljan, posljednji je od 27 mlinova na Rječini. Nije samo jedina vodenica u Primorsko-goranskoj županiji već i prava turistička atrakcija koju tijekom godine posjeti na desetke tisuća znatiželjnika. Ako je Rijeka dobila ime po Rječini, onda je Martinovo selo dobilo ime po Martinu Juretiću. On je došavši iz Dalmacije najprije za kruh zarađivao radeći u pilani u Lukežima, da bi vrlo brzo, točnije 1650. godine podigao svoj vlastiti mlin i s devet sinova izgradio naselje koje se od nastanka pa do danas zove isto. Gašparov mlin jedini je mlin sagrađen od drva i jedini kojeg još uvijek pokreće voda Rječine. Današnji izgled dobio je 1929., a nakon rekonstrukcije ponovno je pokrenut 1992.godine.

Osim što je spomenik kulture te još uvijek u funkciji, on je i značajna turistička atrakcija, a samo djelovanje mlina i prostor oko njega zorno oslikavaju život nekih davnih, već pomalo zaboravljenih vremena. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari i više od 200 godina. Posebnost Gašparovog mlina je u tome što je i nakon nekoliko stoljeća još uvijek u funkciji i što se može probati i kupiti svježe mljeveno kukuruzno ili pšenično brašno, kojeg nadaleko više nema.

Mlin je najbolje posjećena turistička meka Grobnišćine. Najčešće u sklopu Dana kruha, ali i inače, tijekom cijele godine hodočasti mu na stotine mališana, kako vrtićara, tako i osnovnoškolaca. Mnoge su generacije od njegova obnavljanja prošle, ne samo razgledati mlin, nego i kratki tečaj o mlinarstvu na Grobnišćini. A mlinar Bruno je učitelj kakvog se samo poželjeti može.

Gašparov mlin u posljednje vrijeme postaje i omiljeno “slikalište” mladenaca.

Mlin

mlin 2