MANIFESTACIJE

MAŠKARE

Kada prođu novogodišnji blagdani, Općinu Jelenje zahvati novo ludilo – maškare ili peto godišnje doba, mnogobrojni događaji koji ispraćaju hladne dane zime i prizivaju proljeće. Ti događaji počinju 17.1., na Antonju kada Jelenske maškare dobiju ključeve Općine. Za vrijeme maškara se održavaju svaku subotu Maškarani tanci u Domu kulture uz živu muziku. Također, za vrijeme maškara već 11 godina za redom održava se i  BALINJERADU– zanimljiva karnevalska manifestacija na kojoj se natjecatelji utrkuju s vozilima na kugličnim ležajima -balinjerama. Njihova su alegorijska kola najčešće maštovita parodija na aktualni društveni trenutak.

Svake druge godine u Općini Jelenje održava se i GROMIŠĆINA ZVONI-folklorni festival zvončara. Nekada je Grobnišćina bila stočarski kraj. Kako bi zaštitili svoja stada ovaca i goveda od napada divljih zvijeri, imućniji su vlasnici stada unajmljivali posebne nadničare. Ogrnuti ovčjom kožom i s „krabujun“ na glavi (kosti glave bika ili brava), oni su obilazili stada, a buka zvona (dondola) koja su nosili oko pasa plašila je nasrtljive zvijeri. Legenda kaže da su zvonjavom (dondolanjem) također tjerali zimu i najavljivali proljeće. Običaj je ostao, prilagodio se trenutku pa danas Grobnički dondolaši dondolaju tijekom mesopusta, pozivajući na zabavu i veselje. Organiziraju mnoge zanimljive manifestacije, a najpoznatija je međunarodna smotra zvončara Grobnišćina zvoni, zasigurno najglasnija manifestacija našega kraja. Ovo jedinstveno okupljanje zvončara iz Hrvatske i susjednih zemalja doživljaj je za sudionike, ali i za gledatelje, djecu i odrasle. Ako želite čuti petstotinjak zvona odjednom, budite blizu Grobnišćine zadnju subotu u mjesecu siječnju- tog se dana grobnički kraj nadaleko čuje! 

Događaji traju do Pepelnice,koja označava početak korizme, kada se pali pust i vraćaju ključevi općine


NA SPOMEN MLIKARICI: FERAL KI J PUŠĆAL SINJAL

Turistička zajednica općine Jelenje u suradnji s Općinom Jelenje, u znak sjećanja na mlikarice koje su ne tako davno sa širega riječkog područja nosile mlijeko u Rijeku, ove godine je proslavila 7. rođendan manifestacije Na spomen mlikarici  „Feral ki j’ pušćal sinjal“. Manifestacija nosi obrazovni karakter, što je jedan od njenih osnovnih ciljeva. Iako je riječ o ne tako davnoj prošlosti, većina stanovništva ne poznaje način života i rada mlikarice, naročito djeca i mladež, ali i stanovništvo čiji korijeni dolaze iz nekih drugih gradova ili zemalja.

Cjelodnevnim programom ove manifestacije obuhvaćene su sve generacije koje  pripreme bogat kulturno-zabavni i sportski program  pa je to svake godine manifestacija dobrog raspoloženja i domaćeg izričaja. Nezaobilazni dio ove manifestacije  su i proizvođači domaćih proizvoda od mlijeka koji na svojim štandovima na Trgu mlikarice omoguće svima kupovinu istih po povoljnim cijenama. PIK d.d. Rijeka, na čijem se logu upravo i nalazi lik mlikarice, svake godine svojim metarskim štrudelom od sira počasti posjetitelje ove manifestacije, a svojim raznovrsnim  asortimanom mliječnih proizvoda daruje učesnike iste.

Budući da su mnogi naraštaju odrasli upravo zahvaljujući mlikaricama, koje nisu posustajale ispod tereta mlijeka i ostalih proizvoda pogodnih za prodaju stanovnicima centra, iz zahvalnosti prema njima obilježava se njihov trud i odricanje ovom manifestacijom u Općini Jelenje.

 


HAHLIĆI TRAIL

Hahlići , također poznati kao ” Grobničke Alpe ” predivan su dio zapadne ploče Gorskog kotara sastavljeni od mnogobrojnih različitih vrhova od kojih svaki kazuje posebnu priču svojim izgledom i atraktivnošću. Uspon na Hahliće je poseban jer vodi preko travnatih i otvorenih padina okrunjenih predivnim pogledom na Kvarnerski zaljev i otoke te duboko usječeni kanjon Mudna Dol.
Utrka Hahlići Trail vodi vas najljepšim stazama Hahlića i obližnjeg Platka. 

Utrka se organizira u organizaciji Turističke zajednice općine Jelenje i Društva za sportove u prirodi “Ad natura“, a ove se je godine, po drugi puta u Općini Jelenje, natjecalo čak 215 trkača iz šest zemalja: Estonije, Meksika, Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske. Rekordan odaziv natjecatelja, izvrsna organizacija i lijepo vrijeme pridonijeli su velikom uspjehu utrke, kao i promidžbi općine Jelenje i njezinih prirodnih ljepota. Natjecatelji su mogli birati između tri ponuđene staze na “Grobničkim Alpama“: Obruč (12 km), Vidalj (18 km) i Fratar (45 km), a natjecalo se u tri dobne kategorije, jednake za muškarce i žene: do 35 godina, od 36 do 50 godina te od 51. godine nadalje.


FESTIVAL PALENTE I SIRA

Festival palente i sira, najprepoznatljivija i najmasovnija manifestacija našega kraja. Projekt je prvi puta realiziran 2007. godine,kao rezultat  suradnje dviju općina: Općine Jelenje i Općine Čavle. Na stotine posjetitelja svake godine uživa u tom tradicionalnom jelu koje danas čini okosnicu gastro ponude grobničkog kraja.

Jedna od karakteristika jest ta da se Festival ne održava svake godine na istom mjestu, već se izmjenjuju mjesta Čavle i Jelenje, kao domaćini manifestacije. Osim samog središnjeg dijela, sam čin pripreme i posluživanja palente prate mnogobrojni nastupi udruga i gostiju, pa tako ovaj događaj poprima i zabavni karakter.

Festival je osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije, osobito onaj vezan uz tradicionalnu kuhinju, a ona je desetljećima počivala upravo na tom jednostavnom, ali zdravom jelu-palenti kompirici i nadaleko poznatom grobničkom ovčjem siru. Čak 29 kuhara više od četiri sata “droca” palentu za koju se utroši i do 200 kg krumpira i 200 kg muke iz Gašparovog mlina. Svake je godine najatraktivniji dio manifestacije istresanje palente od preko 500 kg, uz pomoć posebno konstruirane dizalice. Pripremi se više od tisuću porcija koje se potom podjele  prisutnima. Manifestacije je upotpunjena kulturno- zabavnim programom u kojem sudjeluju brojne Udruge sa područje Općine Jelenje i Općine Čavle. Ispodobno, u neposrednoj se blizini pokazuje replika čobanskog konaka s ovcama i proizvodnja sira u prirodi, mlikarice “tepu” škorup te rade maslac.

Ovaj Festival prisjećanje je na vrijeme kada povezanosti grobničkih težaka sa prirodom i njezinim plodovima kako bi prehranili svoju obitelj. Život je bio težak, ali samo fizički. Na Grobnišćini nije nikada manjkalo zabave i veselja. Uvijek se je znalo odvojiti vrijeme kako bi čovijek nahranio svoju dušu. Tako se i mi na Festivalu palente i sira družimo i povezujemo sa starim običajima, ali prvenstveno zabavljamo. Manifestaciju svake godine upotpune i sirari, medari, izrađivači suvenira te mnogi drugi. Završetak manifestacije obilježi muzika uživo koja traje do dugo u noć. 

Dokle god na Grobnišćini ima takvih ljudi koji uživaju u kuhanju palente, Festival će trajati.

MIHOJA

29. Rujna obilježava se proslava Dana Općine i Sv. Mihovila, zaštitnika župe Jelenje. Mihoja se obilježava svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi u Jelenju, inače zaštićenom spomeniku kulture. Tradicionalno,tijekom cijelog mjeseca rujna Općina Jelenje i Turistička zajednica općine Jelenje organiziraju mnoga kulturna, zabavna i sportska događanja. Također, u sklopu proslave Mihoje dodjeljuju se i općinske godišnje nagrade te nagrade za najljepše uređene okućnice i balkone.